Kako odabrati pravog agenta za nekretnine?

1. Uporedite agente za nekretnine online

Jedan od najefikasnijih načina da pronađete agente je da pretražujete lokalno područje za proverene agente pomoću i upoređujete recenzija i broja prodatih kuća. Takođe možete koristiti i druge online alate za pretragu kako biste proverili online prisustvo agenata kada su vaši najbolji izbori suženi. Savet: Obratite pažnju na to kako agent reaguje na potencijalne negativne ili neutralne recenzije.

2. Dobijte preporuku

Nema ničeg boljeg od lične preporuke od prijatelja ili člana porodice kome verujete. Prema istraživanju, više od jedne petine prodavaca (22%) pronalazi svog agenta zahvaljujući preporuci prijatelja, rođaka, komšije ili kolege.

3. Proverite lokalno tržište nekretnina lično

Ako imate više slobodnog vremena, vozite se ili šetajte po svom komšiluku i tražite ponavljajuća imena agenata na znakovima za nekretnine (bonus ako je pored njih postavljen znak “prodato”!). Prema istraživanju, 5% prodavaca pronalazi agente na osnovu znaka za prodaju, dok 16% angažuje agente na osnovu poznavanja iz zajednice ili svratite na obližnju otvorenu kuću i posmatrajte kako agent stupa u interakciju sa potencijalnim kupcima. Posvetite vreme da komunicirate sa agentom za nekretnine – nemojte samo uzeti vizitkartu i otići. Obratite pažnju na osobnost i profesionalnu hemiju. Sedam posto prodavaca pronalazi svoje agente na otvorenoj kući.

4. Sastanite se sa najmanje tri agenta

Kada angažujete agenta za nekretnine, nemojte se zadovoljiti prvom osobom koju sretnete. Prema istraživanju, 56% prodavaca kontaktira samo jednog agenta, ali razgovorom sa više agenata moći ćete da uporedite i razlikujete i pronađete nekoga ko će vam odgovarati. Tretirajte to kao intervju za posao – jer jeste! Iako možda imate favorita na osnovu preporuke ili lokalne reputacije, postavite svakom od tri agenta ista pitanja i uporedite njihove odgovore.

5. Postavite prava pitanja

Steknite uvid u njihov stil poslovanja postavljanjem važnih pitanja za odabir poput:

  • Koliko dugo se bavite posredovanjem u prometu nekretnina?
  • Da li uglavnom radite sa kupcima ili prodavcima?
  • Koliko aktivnih klijenata imate istovremeno?
  • Da li ste deo tima?
  • Koja je vaša specijalnost?
  • Da li ste opremljeni da se nosite sa mojom jedinstvenom situacijom?
  • Kako ćete tržiti moj dom?
  • Možete li mi dati kontakte nekih referenci?

6. Objasnite svoje preferencije u komunikaciji

Uverite se da ste od početka na istoj stranici. Razgovarajte o tome kako će vas agent informisati i koliko često očekujete da čujete od njih. Ako preferirate e-poštu, ali je agent najreceptivniji na telefonske pozive, možda niste dobar spoj. Ili, ako znate da ćete imati puno pitanja i očekujete brze odgovore, a agent obično šalje samo dvonedeljna ažuriranja, možda biste trebali pronaći nekoga ko bolje odgovara.

7. Jasno definišite svoju motivaciju za prodaju

Uverite se da ste jasno naveli sve zahteve koji se odnose na prodaju vaše sopstvene kuće. Da li ste u strogoj vremenskoj ograničenosti? Trebate dostići određeni donji prag? Tražite da se uklopite u određeni vremenski okvir kako biste izbegli plaćanje poreza na kapitalnu dobit? Podelite ove detalje od samog početka kako bi agent znao šta može da očekuje.

8. Razgovarajte o strategiji prodaje i broju prikazivanja

Uverite se da vi i potencijalni agent za nekretnine delite isti pristup njihovoj strategiji prodaje. Hoćete li organizovati otvorene kuće? Koliko prikazivanja želite da imate? Koliko vremena će vam agent dati pre prikazivanja? Kako će se nekretnina promovisati?

9. Usaglasite sve važne detalje

Najbolji odnos između agenta i prodavca su oni sa jasno definisanim očekivanjima. Uverite se da ste u pisanom obliku dogovorili strukturu provizije, cenu lista i trajanje ugovora (tj. šta se dešava ako vaša kuća nije prodata nakon određenog vremenskog perioda).

Leave a Comment