Kako urediti svoj dom u minimalističkom stilu?

Minimalizam je postao vrhunsko dostignuće u arhitekturi 20. veka i predstavlja umetnički pokret koji se fokusira na stvaranje objekata, slika ili muzike s isključivo estetskom svrhom, izostavljajući sve druge uticaje. Ovaj stil podrazumeva jednostavnost, preciznost i korišćenje pravilnih geometrijskih dekorativnih elemenata u prostoru, kombinujući ih na skladan način bez mešanja boja, tonova, linija, oblika i tekstura. Ključni element minimalizma je zadržavanje samo onoga što zaista treba u svom domu.

Arhitekte su usvojile ovaj umetnički stil i primenile ga na uređenje enterijera. Ako i vi želite da stvorite pravi minimalistički prostor u svom domu, sledite ove savete i samostalno kreirajte prijatan i skladan ambijent u kojem ćete uživati.

Lepota je u jednostavnosti!

Ako želite da preuredite ceo dom u minimalističkom stilu, predlažemo da počnete s jednom po jednom prostorijom. Najbolje je započeti s dnevnom sobom jer je ona centralna prostorija u kojoj provodite najviše slobodnog vremena, tako da ćete brže moći uživati u minimalističkom ambijentu.

Nameštaj

Glavnu ulogu u uređenju enterijera ima nameštaj. Savet je da imate što manje komada nameštaja kako biste stvorili više slobodnog prostora. Dakle, izbacite suvišne komade nameštaja koji nisu neophodni za udobnost. Zadržite garnituru, klub sto i TV policu. Ako imate mogućnosti, nabavite ova tri komada nameštaja modernog dizajna, jednostavnih ravnih linija, manjih dimenzija i ujednačenih boja. Uverite se da vam pružaju neophodnu udobnost i da su estetski prijatni za sva vaša čula.Napravite nacrt gde želite postaviti svaki komad nameštaja i držite se tog redosleda. Poređajte ih na način koji će vam pružiti što više slobodnog prostora.

Zadržite samo neophodne stvari. Sve suvišne detalje poput kitnjastih starih lampi, vaza, ukrasnih korpi i činija možete smestiti u kutije i ostaviti u ostavi, možda će vam ponovno zatrebati. Najbolje je skloniti sve dekorativne elemente i postaviti ih tek nakon što ste rasporedili nameštaj, tepih i zavese. Uvek obratite pažnju na neophodnost stvari i uskladite dezen, boje i oblike.

Pod

Pod bi trebao biti kvalitetan i dominirati prostorom. Ne prekrivajte ga tepisima velikih dimenzija. Pod treba biti vidljiv i očuvan. Možete postaviti parket ili laminat, izbor je na vama, ali neka budu fine teksture i ujednačenih boja. Na pod možete staviti manji tepih zanimljivog dezena, koji može biti i dominantne boje ako je sve ostalo u prostoru sličnih nijansi.

Slobodan prostor

Vaš cilj u sobi je stvoriti što više slobodnog prostora, što će vizuelno povećati prostoriju. Pored neophodnog nameštaja i tepiha, možete dodati podnu lampu diskretnog dizajna i boja, zanimljivu vazu modernog dizajna ili saksiju s sobnim cvećem. Sve što vam je potrebno, a do sada ste držali na podu, klub stočiću ili policama, možete uredno spakovati u kutije i fioke da ne bude vidljivo, jer nered ne ide uz minimalizam. Knjige uredno poređajte na policu i sklonite one koje manje čitate kako se ne bi skupljala prašina, a diskove odložite u DVD kućišta ili policu za diskove.

Zidovi

Zidovi, kao i podovi, trebaju biti čisti i svetlih boja. Možete postaviti 1 do 2 umetničke slike ili par ramova sa slikama članova porodice. Pored tih slika, možete postaviti zidne lampe koje će pružiti zanimljivo ambijentalno osvetljenje u večernjim satima i učiniti vaš odmor prijatnijim. Ostavite jedan zid slobodnim kako prostor ne bi bio pretrpan detaljima.

Prozori

Jednostavni, beli prozori su pravi izbor, ali možete razmotriti i tamne drvene prozore. Koristite venecijanere i kratke zavese svetlijih boja koje prate dimenzije prozora. Izbegavajte zavese koje sežu do poda ili od zida do zida i koristite materijale visoke propusnosti kako biste propustili što više prirodne svetlosti u prostor. Koristite jednostavnije garnišne uz sam prozor. Nemojte stavljati draperije i ukrasne šnale jer to više odgovara drugim stilovima uređenja prostora.

Dekoracija

U minimalističkom enterijeru možete koristiti jedan do dva dekorativna predmeta kako ne biste pretrpavali prostor i stvarali neskladan i neukusan izgled. Jedna slika, jedna vaza i jedna podna lampa su dovoljni detalji da prostor ne izgleda jednolično i dosadno.

Boje u prostoru

Najjednostavniji način je da zidove obojite u jednoj svetloj boji. Bela ili bež su osnovne boje minimalizma. Ugaona garnitura i tepih mogu biti svetliji, a kako biste dodali malo kolorita prostoru, možete koristiti dekorativne elemente u crvenoj, pink, zelenoj ili žutoj boji. Za podove birajte pastelne svetlije boje iz prirode. Uz prirodne pastelne boje, kombinujte srebrnu boju inoksa ili dekorativni kamen za dekoraciju jednog dela zida.

Minimalizam u enterijeru ne znači odbacivanje nepotrebnih stvari, već pametno korišćenje neophodnih. Bitno je pronaći i stvoriti prostor za sve neophodne stvari u svom domu i organizovati ih na logičan način. Vodite računa o održavanju harmonije u prostoru tako što ćete uvek vraćati stvari na svoje mesto, bez stvaranja haosa. Cilj uređenja doma u minimalističkom stilu jeste stvaranje lepo uređenog prostora s malo detalja i jednostavnim linijama. Još jedna prednost ovakvog doma je što ga je brže i lakše održavati zbog manjeg broja stvari.

Leave a Comment