Uređenje dvorišta: Trendovi i saveti za mala i prostrana dvorišta

Dvorište je važan prostor koji može postati oaza mira, mesto za opuštanje ili mesto zabave. Bez obzira na veličinu dvorišta, postoji niz trendova i saveta koje možete primeniti kako biste ga osmislili i uredili na najbolji mogući način. U ovom članku istražićemo trendove i pružiti savete za uređenje i osmišljavanje malih i prostranih dvorišta, kao i ideju za montažni bazen kao dodatak za leto.

Trendovi za Uređenje Dvorišta:

  1. Prirodni i ekološki pristup: Trenutno se velika pažnja posvećuje očuvanju prirode. U skladu s tim, mnogi vlasnici dvorišta preferiraju ekološki prihvatljive materijale, biljke autohtonog područja i uređenje koje podstiče biodiverzitet.
  2. Spoljašnji prostor kao produžetak enterijera: Dvorište se sve više smatra produžetkom enterijera kuće. Stoga se koristi slična estetika, stil i materijali kako bi se postigla kohezija između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.
  3. Vertikalno baštovanstvo: Ako imate malo dvorište, vertikalno baštovanstvo može biti odlično rešenje. Pomoću visećih saksija, vertikalnih bašta ili penjačica na zidovima možete iskoristiti prostor na najbolji mogući način.

Saveti za Mala Dvorišta:

  1. Odaberite multifunkcionalan nameštaj: Koristite nameštaj koji ima dodatnu svrhu, poput klupa sa prostorom za odlaganje ili stolova koji se mogu pretvoriti u barske stolice.
  2. Iskoristite visinu: Koristite vertikalne elemente poput visećih saksija, polica za biljke na zidovima ili biljnih stubova kako biste iskoristili prostor u visinu.
  3. Kombinacija materijala: Igrajte se sa različitim materijalima poput drveta, kamena i betona kako biste stvorili zanimljive teksture i kontraste.

Saveti za Prostrana Dvorišta:

  1. Definišite zone: Razmislite o podeli prostora na funkcionalne zone poput trpezarije na otvorenom, prostora za sedenje, vrta ili igrališta. To će vam pomoći da organizujete prostor i stvorite različite atmosfere.